torstai 18. helmikuuta 2016

Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää

"Sinulla on vain yksi elämä. Velvollisuutesi on ottaa siitä irti niin paljon kuin mahdollista"

Louisa Clarken elää englantilaisessa pikkukaupungissa läpeensä tuttua ja turvallista elämäänsä. Hän aloittaa olosuhteiden pakosta ja vailla aiemppaa kokemusta onnettomuudessa halvaantuneen Willin henkilökohtaisena avustajana, ja yhtäkkiä hän joutuu kyseenalaistamaan koko entisen elämänsä.

Willin elämä on onnettomuuden jälkeen ollut mustaa. Ennen hän eli kuin viimeistä päivää, ja nyt hän istuu katkeroituneena pyörätuolissa. Loulla ja Willillä ei ensin näytä olevan mitään yhteistä: Will haluaisi elää elämäänsä täysin eri tavalla, mutta ei voi, Lou taas voisi puolestaan tehdä mitä vain mutta ei uskalla levittää siipiään. Will on katkera, ylimielinen ja oikukas, mutta Lou ei suostu kohtelemaan häntä silkkihansikkain, vaan ottaa tehtäväkseen palauttaa värin ja ilon Willin
maailmaan. Kun he vihdoin näkevät toisesnsa, on aika tehdä suuria valintoja.

"Ulkona oli jäätävän kylmä, mutta viivyttelin siellä ja tapoin aikaa valitsemalla puita. Harkitsin jo, olisiko sormen tai kahden menettäminen paleltumien vuoksi pienempi paha kuin siihen huoneeseen palaaminen. Mutta en kertakaikkiaan tarjennut enää, ja etusormeni, jota tarvitsen ompelemiseen, muuttui siniseksi, ja lopulta minun oli myönnettävä tappioni."

Kun kävin ostamassa kirjan Helsingin Aleksanterinkadun Suomalaisesta kirjakaupasta, myyjä mainitsi, että teos oli heidän henkilökunnan "kauniimman sukupolven"-siis, keskuudessa tämän hetken suosikki. Eikä mikään ihme, kirjassa itkee ja nauraa, ja kokee todellakin syvästi eri tunteita. Luin kirjan yhdeltä istumalta, koska sen aloitettuani en malttanut laskea sitä alas.

 Kirjan päähenkilö Louisa on ihanan outo, erikoinen tapaus johon samaistuin hetkessä. Hän on ihanan lähestyttävä, ja itsepintaisesti pitää kiinni omasta erikoisesta pukeutumisestaan ja tavoistaan. Jojo Moyes osaa kirjoittaa Louisan kokemuksista ihanan rehellisesti, eikä liioin tee päähenkilöstä myöskään liian täydellistä. Hänessä on virheitä, ihan samalla tavalla kuin kenessä tahansa meissä.

Myönnettäköön teos on Chich flickiä läpikotaisin, mutta en luokittelisi sitä siihen aivot narikkaan-kasaan. Viihteellisyyttä kirjasta ei puutu, eikä myöskään raskaita teemoja: Missä kulkee ihmisen oman valinnan rajat? Pelkoa ja itsensä ylittämistä, mitä me olemme velvollisia tekemään, että elämme sataprosenttisesti emmekä tuhlaa arvokasta elämäämme täällä maan päällä. Kirja oli mielestäni hiukan syvällisempi kuin mitä normaalisti chick flick kirjallisuudelta odottaisi, sen takia suosittelen kaikille, myös niille jotka eivät normaalisti viihteellisiä romaaneja lue, tarttumaan tähän teokseen, olemaan ennakkoluulottomia.

Kirja tosiaan herättää ajatuksia. Miten haluan elää elämäni. Tyydynkö, vai onko tämä sitä mitä juuri MINÄ haluan. Olen aiemmin miettinyt, että miten tänä päivänä joka tuutista kehotetaan elämään elämää sataprosenttisesti, matkustamaan ja kokemaan, mutta loppupeleissä, jos ihmisen oma tahto on jäädä sinne mistä on, ja elää elämäänsä miten haluaa, niin onko se väärin? Itse ajattelen, että kokemukset eivät ole pahitteeksi, mutta ne myöskään haluaisi tuntea huonoa omaatuntoa siitä, että en ehkä tee ja matkusta samalla tavalla kuin ystäväni. Osaksi kysymys voi olla pelosta, ja mukavuuden halusta, mutta jos se on oma valinta, niin mikä sen olisi estämään. Toisaalta ehkä taas voisi ajatella, että miksi antaa pelon ja mukavuuden estää tekemästä asioita. Ilmiselvästihän niiden ei pitäisi antaa estää, sitä pitäisi osata ottaa askel tuntemattoon, tehdä jotain mitä ei ole koskaan eläissään tehnyt. Tehdä jotain joka pelottaa enemmän kuin uskoisi. Antaa vain mennä.

"Ja se johdatti mielikuvitukseni odottamattomille poluille; kun istuin siellä, mieleeni muistui asioita, joita en ollut ajatellut vuosiin, vanhoja tunteita nousi pintaan, sisimmästäni pulpahteli uusia ajatuksia ja ideoita, kuin havaintokykyni olisi laajentunut"

Kirjaan ja koko kirjailijaan tutustuin tosiaan, kun näin kirjasta tehdyn elokuvan trailerin. Rakastan elokuvien trailereita, melkein enemmänkin kuin itse elokuvia. Elokuva Me before you (kirjan alkuperäisnimi) tulee ensi-iltaan 3.6.2016






ps. Ehkä minäkin kirjan antaman energian kautta päädyn kokeilemaan jotain uutta ja pelottavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti